Suplementy diety to środki spożywcze, które uzupełniają niedobory witamin, składników mineralnych oraz substancji mających działanie odżywcze. Po suplementy diety chętnie sięgają kobiety oczekujące dziecka i karmiące piersią.
Nudności, brak apetytu czy niechęć do pewnych potraw to jeden z powodów wspierania organizmu suplementami. Wszystko po to, aby przyszła mama dobrze się czuła, a jej dziecko prawidłowo się rozwijało.
Złoty standard
Standardem już stało się przyjmowanie przez kobiety, jeszcze przed zajściem w ciążę, kwasu foliowego. Związek ten zapobiega rozwojowi wady cewy nerwowej, a więc urodzeniu dziecka z poważną wadą rozwojową. Przyszła mama powinna zażywać kwas foliowy co najmniej miesiąc przed zajściem w ciążę i później do jej końca, bo w drugim i trzecim trymestrze chroni on kobietę przed anemią. Dzienna dawka 0,4 mg kwasu zmniejsza o ponad 70 proc. ryzyko urodzenia dziecka z wadą wrodzoną. Warto wiedzieć, że gdy brakuje witaminy B9, czyli właśnie kwasu foliowego, może dojść do niedorozwoju łożyska i poronienia.
♥ Dostarczanie wystarczających ilości substancji odżywczych jest ważnym warunkiem dobrego samopoczucia w trakcie ciąży i prawidłowego rozwoju dziecka. ♥
W trosce o mózg i oczy
Dla prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku dziecka niezwykłe znaczenie ma DHA – jeden z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Związek ten występuje w tłustych rybach morskich, ale jadamy je dość rzadko. Dlatego wczesna suplementacja (od 13. tygodnia ciąży) pomaga zgromadzić odpowiednie zapasy kwasu potrzebne na drugą połowę ciąży i okres karmienia. Organizm dziecka nie jest w stanie sam wytwarzać nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego musi ich dostarczyć mama – najpierw przez łożysko, a następnie karmiąc je piersią. Dzienna dawka DHA w ciążyi karmienia piersią to przynajmniej 200 mg.
Czego jeszcze potrzebujesz
Nie tylko podczas ciąży, ale również w okresie karmienia dziecko jest zaopatrywane w składniki odżywcze przez organizm mamy. Dlatego jej dieta musi być urozmaicona. Ale sama dieta nie zawsze wystarcza. Dlatego warto przyjmować wieloskładnikowe suplementy diety. Ważnym składnikiem są witaminy z grupy B, które pomagają w przemianie węglowodanów i białek, a także w procesie tworzenia się krwi oraz budowie układu nerwowego. Witamina C bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej, wzmacnia naturalną odporność organizmu i poprawia wchłanianie żelaza. Witamina E chroni komórki i tkanki ciała.
Biotyna jest ważna dla zdrowej cery, włosów i paznokci. Jod pełni ważną rolę w procesie rozwoju zarówno fizycznego, jak i umysłowego.
― Bez porozumienia z lekarzem z suplementów diety nie powinny korzystać kobiety z chorobami metabolicznymi, np. fenyloketonurią czy mające skłonności do tworzenia się kamieni nerkowych.
― Niedobór składników odżywczych w diecie może być przyczyną anemii, próchnicy zębów, obniżonej odporności czy wreszcie niedowagi dziecka.
― Kwas foliowy otrzymuje się syntetycznie, bo nie występuje w przyrodzie. Budową i działaniem przypomina foliany znajdujących się w żywności. Największe ilości dostarczają zielone warzywa (np. brokuły, szpinak), rośliny strączkowe (groch, fasola). Większość folianów ginie w trakcie w wysokiej temperaturze, dlatego trzeba je krótko gotować.
― Nowym suplementem jest matafolina – biologicznie dostępna formą kwasu foliowego. Jest gotowa do bezpośredniego wykorzystania przez organizm i lepiej przyswajana niż kwas foliowy.