Skip to main content
Home » Zdrowa w każdym wieku » Zdrowie skóry, włosów i paznokci w naszych rękach
Zdrowa w każdym wieku

Zdrowie skóry, włosów i paznokci w naszych rękach

Fot.: Kasia Hołopiak

Angelika Szymańska

Działająca od wielu lat w social mediach jako gini.gina oraz lekarz Gina, w których dociera do milionów odbiorców miesięcznie. Lekarka, entuzjastka medycyny i zdrowego stylu życia, szczególnie interesuje się tematem leczenia otyłości. Studia lekarskie ukończyła na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, a 13-miesięczny staż podyplomowy odbyła w Państwowym Instytucie Medycznym MSWiA w Warszawie. Autorka kilku e-booków, z których największym zainteresowaniem cieszy się e-book Odporność na talerzu. Ponad 400 stron wskazówek, ciekawostek oraz rzetelnych informacji opartych na pracach naukowych a dodatkowo znajduje się tam specjalnie ułożona autorska dieta wzmacniająca odporność każdego dnia – e-book dostępny na stronie www.lekarzgina.pl.

Jak na przestrzeni czasu i etapów życia zmienia się zapotrzebowanie kobiecego organizmu na witaminy i minerały?

Organizm dziecka ma inne zapotrzebowanie niż dorosłego człowieka. Badanie z 5 krajów Europy, w tym Polski, wykazało, że w dietach dzieci do 8 roku życia jest za mało wapnia, żelaza, jodu, cynku, kwasu foliowego, witaminy D i B12. Aż 75 proc. niemowląt i 94 proc. dzieci po 1. roku życia mają zbyt mało witaminy D w diecie!

W okresie dojrzewania, nastolatka stawia czoła wielu zmianom. Odpowiednie nawyki żywieniowe mogą pomóc jej wejść w dorosłe życie pod kątem dietetycznym, ponieważ zapotrzebowanie na większość witamin i minerałów jest takie samo jak u dorosłej osoby, z wyjątkiem niektórych minerałów potrzebnych do wzrostu kości, jak wapń i fosfor, których potrzeba więcej. Wchodząc w okres menstruacyjny, kobiety potrzebują również więcej żelaza niż mężczyźni.

Szczególnie warto zwrócić uwagę na okres ciąży i karmienia piersią. Wzrasta wtedy zapotrzebowanie na witaminy A, C, E i witaminy z grupy B, jak tiamina, ryboflawina, niacyna, pirydoksyna, cholina, kobalamina i kwasu foliowego, o którym bardzo często słyszymy, a niestety średnie jego spożycie wynosi tylko około 60 proc. zaleceń! Nie wolno zapomnieć o zwiększonym zapotrzebowaniu na m.in.: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i potas.

Dlaczego kluczowe jest dbanie o organizm od wewnątrz?

Zawsze powtarzam, że powinniśmy zapobiegać niż doprowadzać do leczenia, a ważną formą profilaktyki są nasze codzienne wybory żywieniowe. Mogą one wpłynąć na zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, otyłości, nadciśnienia, niedokrwiennej choroby serca, a nawet niektórych nowotworów. Wpływają również na naszą odporność, o czym wiedzą wszystkie osoby, które przeczytały mojego e-booka Odporność na talerzu.

A dane są przerażające! W 2019 roku aż 58 proc. Polaków miało nadwagę lub otyłość. Na cukrzycę typu 2 w Polsce może aktualnie chorować ponad 2 mln osób, a około 25 proc. nawet o tym nie wie! Sprawdzono również spożycie owoców i warzyw – mniej niż 20 proc. dorosłych spożywa je chociażby raz dziennie! W momencie, gdy nasz organizm sobie nie radzi, możemy go wspierać „od zewnątrz”, ale lepiej dać mu narzędzie do samodzielnej pracy, którym jest zbilansowana dieta!

Jaka dieta i suplementacja posłużą zdrowiu i kondycji skóry, włosów i paznokci?

Jeśli zależy nam na zdrowej skóry, wzmocnieniu włosów i paznokci, to powinniśmy zwrócić uwagę, czy w naszej diecie znajduje się odpowiednia ilość białka, witamin z grupy B, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jak A, E i K, cynku, żelaza, miedzi, selenu i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Pamiętajmy również, że na stan naszej skóry nie wpływa jedynie dieta, ale również genetyka, wiek, ogólny stan zdrowia i nasze codzienne słabości, jak alkohol i palenie papierosów, które powinniśmy całkowicie wyeliminować!

Co, gdy ulegają osłabieniu? Jakich składników odżywczych potrzebuje organizm, aby odbudować braki?

Istnieje lista produktów bogatych w wymienione już elementy. Ryby, jak łosoś lub makrela, a także nasiona chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3. Nasiona słonecznika, są dobrym źródłem biotyny, białka i witaminy E. Awokado również dostarcza witaminy E, oraz witaminy A i C. O żelazo zadbamy jedząc mięso, orzechy i zielone warzywa, jak szpinak. Ważne są także antyoksydanty, które znajdziemy w borówkach, malinach, czy cynamonie. Zbilansowana dieta, zwiększenie ilości spożywanych owoców i warzyw oraz pitej wody może przynieść ogromne efekty!

Next article